Välkommen till Uppfostrabarn.se

Pedagogiska tips att göra tillsammans med barn 1-3 år

Naturvetenskap och expriment

Vatten Små barn blir faschinerade av vatten. Frys in vatten, vatten smälter, måla med vattenfärg i snön, lägg en isbit i vatten osv .Barn blir intresserade att se när isbiten försvinner i vattnet.

Matematik

Matematik i vardagen Uppmuntra matematik i vardagen tillsammans med ditt barn. Räkna för barnet, tex 5 a-droppar. Samla stenar och pinnar i skogen. Låt barnet sortera pinnarna efter olika egenskaper, tex tjocka, smala, runda, tyngd, form och färg mm. Matematik tränar barnet också när ni dukar till middagen.

Språket

Sagor Sagor är bra för barns språkutveckling. Små barn är först intresserade av pekböcker. Böcker om djur och familjen intresserar små barn. Exempel på böcker för barn i 1-3 års åldern: Bu och bä i skogen, max böckerna, halvan böckerna och Totte. 

Skapande

Gör egen fingerfärg Fingerfärg kan man göra lätt genom att droppa ett par droppar färg i lite filmjölk.
Fingerfärgen kan man sedan använda på papper, men man kan också låta barnen måla  med det i badet. Färgen är bara att skölja bort från barnen, badkaret och väggarna. Det är svårare att få bort färgen på kläder.

Skapande för de allra minsta barnen Flaskfärfg i plastfickor. Tejpa upp plastfickorna på fönstret så lyser solen genom dem. De små barnen tycker om att trycka och göra olika mönster med färgen. Häll gärna i glitter i färgen.

Hand och fotavtryck Ta ett stort papper och låt barnet bara ha en blöja på sig. Låt sedan barnet i lugn och ro få leka med färgerna.


Kommentarer till denna text
Skriv gärna en kommentarer om texten
AllmäntFörskolaBarnkalasbarnsångerkalaslekarLera till barnJulpysselPåskpysselPyssel med papperPyssel med naturmaterialMatematik i FörskolanPyssel Alla hjärtans dagPyssel BlandatExperiment för barnPyssel Tema HöstenSpråklek

Senaste kommentarer
Senast uppladdade bilder